آلودگی نوری یا Light Pollution نوعی آلودگی است که به روشن شدن بیش از حد یک محیط بر اثر نورهای مصنوعی گفته میشود. آلودگی نوری باعث کم دیده شدن ستارگان و اجرام آسمانی در آسمان میشود و مانند تمام انواع دیگر آلودگی، به اکوسیستم آسیب میرساند. محققان در حال یافتن روشی برای کم کردن هر چه بیشتر این آلودگی هستند.
در تمام جادهها و خیابانها چراغهایی هستند که مسیر توسط نوری که از آنها ساطع میشود، روشن میگردد. اما این چراغها آلودگی نوری ایجاد میکنند. به تازگی عده ای راه حل جذابی برای این مشکل پیدا کرده اند. آنها چراغهای خیابان جدیدی برای جادهها طراحی کرده اند.
این چراغهای خیابان با تکنولوژی خاصی از آینده میآیند. جالبترین نکته این چراغها این است که از هیچ نوع انرژی استفاده نمیکنند. نام این چراغهای خاص و منحصر به فرد دروازههای نور (Gates of Lights) است. دروازههای نور توسط استودیو Roosegaarde طراحی شده اند تا به جادههایی که هر روز در حال افزایش هستند رنگ و نوری سازگار با محیط زیست بدهند.
هلند جایی است که برای اولین بار این سازههای با مواد انعکاسی یکنواخت در آن ساخته شده اند. این سازهها از منشورهای کوچک برای بازتاب نور استفاده میکنند. با این ساختار تنها زمانی که یک وسیله نقلیه از آن جاده عبور میکند، مسیر روشن میشود. در واقع این سازهها نوری که از چراغهای ماشین ساطع میشود را در ابعاد بیشتر بازتاب میکنند در نتیجه کل مسیر روشن میشود. با این روش دیگر نیازی به برق برای روشنایی خیابانها نخواهد بود. به نظر میرسد که کم کم باید با آلودگی نوری خداحافظی کنیم. تحقیقات نشان میدهد که آلودگی نوری میتواند تاثیرات مخربی بر حیات وحش و آب و هوا بگذارد.
منبع ؛ باشگاه خبرنگاران جوان