شرکتهای تولید کننده تلفن همراه از ابتدای فعالیت خود برای محبث امنیت اهمیت فراوانی قائل بودند، البته حفظ حریم شخصی و محافظت از اطلاعات یکی از نیاز طبیعی مشتریان است و ویژگیهای امنیتی تلفن همراه نیز تاثیر زیادی در فروش آنها دارد. با هوشمند شدن تلفنهای همراه، محبث امنیت نیز با تغییرات گستردهای همراه شد، قابلیت رمزگذاری به صورت الگو، رمز عبورهای پیشرفته، قفل تشخیص چهره و قفلهای بیومتریک جدید همگی دارای نقاط قوت و ضعف مختلفی هستند، اما در ۹۵ درصد موارد از دسترسی دیگر افراد به اطلاعات شخصی کاربران جلوگیری میکنند، اما مسئاله امنیت در هنگام دزدیده شدن گوشی همچنان بدون راه حلی کاربردی، مشکلزا است، اگر گوشی فردی دزدیده شود با نرمافزارهای رایانهای یا ریست کارخانه میتواند گوشی را به حالت اول در آورده و به فروش رساند، در سالهای اخیر برنامههای ضد سرقت زیادی نیز تولید شده، اما هیچکدام در عمل موفقیت زیادی نداشتند.
شرکت سوئدی اریکسون که زمانی به همراه شرکت سونی، یکی از قدرتمندترین برندهای بازار تلفن همراه بودند، بهتازگی راه حلی متفاوت برای ایجاد یک سیستم ضدسرقت برروی تلفنهای همراه ایجاد کرده است، این سیستم پیشرفته با نام اصطحکاک انطباقی یا Adaptive Friction هنوز به صورت رسمی عرضه نشده و تنها مراحل ثبت اختراع را گذرانده، اما با توجه به ویژگیهای آن میتواند جایگزینی بسیار مناسب و کاربردی برای تمامی برنامهها و سیستمهای ضد سرقت تلفن همراه موجود باشد.
بهطور کلی، تلفنهای هوشمند جدید از چندین سنسور برای حفظ اطلاعاتی پایدار از محیط پیرامون خود برخوردار هستند، این محیط میتواند جیب شلوار، میز کاری، کیف یا هر مکانی دیگر باشد. این اطلاعات توسط میکروفن، دوربینها، سنسورهای نوری و سنسور ژیروسکوپ گوشی تامین میشود، با چنین سنسورهایی میتوان سیستمی ایجاد کرد که مالک خود را تشخیص دهد، یعنی زمانی که در دست گرفته میشود، بداند در اختیار مالک خود بوده یا در دست شخص دیگری قرار گرفته است.
حال در این سیستم اگر گوشی تشخیص دهد که در اختیار فردی به غیر از مالک خود قرار دارد، با شروع به لغزش در فرکانس فراصوت، مانع کار با گوشی میشود، در این حالت (طبق توضیح شرکت اریکسون) کار با گوشی بسیار سخت شده و درواقع تلفن به دستگاهی غیر قابل کنترل و نگهداری تبدیل میشود که حتی در جیب نیز نمیتوان آن را نگهداشت. به همین جهت نام این فناوری اصطحکاک تطبیق پذیر است.
با این وجود گوشی در حالت دزدی غیرقابل استفاده میشود و با این مقدار لرزش امکان رها شدن از دست یا ازبین رفتن گوشی افزایش پیدا میکند. با این سیستم هم تلفن دزدیده شده به راحتی توجه دیگران را به خود جلب کرده و سارق را رسوا میکند و هم اینکه عملا سودی برای دزد نمیگذارد بنابراین در حالت استفاده همگانی از این سیستم، سارقین دیگر منفعتی در دزدی تلفن همراه نخواهند داشت. البته موفقیت چنین سیستمی به عوامل زیادی وابسطه است، در هر صورت این طرح هنوز رسمی نشده، ولی امکان دارد اریکسون با همکاری چندین شرکت، این سیستم را پیاده سازی کند.
منبع : باشگاه خبرنگاران جوان