آیفون ۱۰ اپل با طراحی جذاب و البته برچسب قیمت هزار دلاریاش توجه زیادی به خود جلب کرد. یکی دیگر از ویژگیهای آیفون ۱۰، جایگزینی کلید فیزیکی هوم و سنسور اثر انگشت با مجموعه سنسورهایی در قسمت بالای گوشی است. دوربین True Depth در کنار دیگر حسگرهای قرارگرفته در لبهی بالای آیفون ۱۰، ویژگی فیس آیدی را به محصول جدید اپل آوردهاند که جایگزین تاچ آیدی، یا همان اسکنر اثر انگشت شده است.
فیس آیدی تا حدی شبیه به ویژگی موسوم به Face unlock یا همان باز کردن قفل گوشی با چهره در گوشیهای اندروید و اسکنر عنبیهی موجود در گلکسی اس ۸ و نوت ۸ است. تفاوت فیس آیدی با دیگر روشهای شناسایی، استفاده از تابش نقاط نامرئی و نور مادونقرمز روی چهرهی کاربر و اسکن آنها با یک دوربین مادون قرمز است. دادههای بهدستآمده از این حسگرها برای تولید یک نقشهی دقیق از چهرهی کاربر مورد استفاده قرار میگیرند که به دارندگان آیفون ۱۰ اجازه میدهند بدون نیاز به رمز عبور، قفل گوشیشان را باز کنند.
اپل در دفاع از فیس آیدی، ادعا کرده که این ویژگی از تاچ آیدی نیز قابلاطمینانتر است. طبق گفتهی اپل، شانس اینکه شخص دیگری بتواند بهجای شما با فیس آیدی قفل آیفونتان را باز کند، یک در یک میلیون است. این در حالی است که احتمال خطای تاچ آیدی یک در پنجاه هزار است. اپل تا حدی به امنیت این ویژگی اطمینان دارد که از آن بهعنوان روشی برای احراز هویت در سیستم پرداخت خود، موسوم به اپل پِی استفاده کرده است.
بهجز مسئلهی ضریب اطمینانِ روشهای احراز هویت بیومتریک، نگرانیهای دیگری نیز در مورد این روشها وجود دارد. متمم پنجم قانون اساسی ایالات متحده، شهروندان این کشور را از شهادت علیه خودشان مصون کرده است. بر اساس همین متمم، شهروندان آمریکایی میتوانند از ارائهی کدهای امنیتی یا رمزهای عبور خود به مراجع قانونی امتناع ورزند؛ اما اطلاعات بیومتریک تحت پوشش این قانون قرار نمیگیرند. طبق رأی صادرشده توسط یکی از دادگاههای ایالت متحده، اطلاعات بیومتریک نظیر اسکن اثر انگشت، قرنیه و چهره، از دید قانون شبیه به نمونهی خون افراد است و تحت پوشش متمم پنجم قانون اساسی این کشور قرار نمیگیرند.
بر این اساس، هرچند احتمال رخ دادن چنین مسئلهای ناچیز است، اما اگر پلیس از شما بخواهد رمز عبور یا شمارهی امنیتی (PIN) گوشی را در اختیار آنها قرار دهید، بر اساس قانون حق دارید در برابر خواستهی پلیس مقاومت کنید. برعکس، اگر از اطلاعات بیومتریک برای باز کردن قفل گوشی خود استفاده میکنید، پلیس میتواند شما را وادار کند تا قفل آن را باز کنید.
یشتر، اپل با فراهم آوردن امکان غیر فعالسازی تاچ آیدی، این مشکل را حل کرده بود. کافی است پنج بار کلید خاموش و روشن را فشار دهید تا تاچ آیدی غیر فعال شود. همین کلید، دسترسی به سرویسهای اضطراری را نیز ممکن میکند. پس از غیر فعال شدن تاچ آیدی، تنها راه فعالسازی مجدد آن، وارد کردن کلمهی عبور یا شمارهی امنیتی است.
اپل در مورد فیس آیدی راه حل مشابهی به کار برده و کریگ فدریگی نیز توضیحاتی در این زمینه در مصاحبه با تککرانچ ارائه داده است. کافی است کلیدهای دو طرف آیفون ۱۰ را برای چند ثانیه فشار دهید تا فیس آیدی غیر فعال و صفحهی سرویسهای اضطراری نمایان شود. پس از آن برای باز کردن قفل گوشی به کلمهی عبور یا شمارهی امنیتی نیاز خواهید داشت.
همچنین در موارد زیر فیس آیدی غیر فعال خواهد شد:
راهاندازی مجدد (Reboot) کردن گوشی
باز نکردن قفل گوشی با فیس آیدی طی ۴۸ ساعت
پنج بار تلاش ناموفق جهت باز کردن قفل گوشی با فیس آیدی
درصورتیکه در مدت شش روز و نیم، حتی یک بار قفل گوشی را با کلمهی عبور باز نکردهاید و در چهار ساعت گذشته از فیس آیدی استفاده نکردهاید
طبق گفتههای فدریگی، کاربران میتوانند فیس آیدی را مانند تاچ آیدی بهطور کامل غیر فعال کنند و تنها از کلمهی عبور استفاده کنند. همچنین، احتمالا همانند تاچ آیدی، کاربران میتوانند مشخص کنند که برای چه کارکردهایی از فیس آیدی استفاده کنند. برای مثال، میتوانید از فیس آیدی بهعنوان روش احراز هویت در مواردی نظیر باز کردن قفل گوشی، انجام پرداختهای الکترونیکی، خرید اپلیکیشن از استور یا خرید موزیک از آیتونز استفاده کنید.
منبع :زومیت